Τι Είναι Τέχνη;

Τι Είναι Τέχνη;

Όλο και περισσότεροι επιστήμονες οδηγούνται σε συμπεράσματα για το πώς η τέχνη βοηθάει τον άνθρωπο. Υπάρχουν ερευνητές που αναζητούν πώς μπορούν να θεραπεύονται οι άνθρωποι μέσα από τις τέχνες. Αν σκεφτεί κανείς ότι «η μουσική εξημερώνει» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, τότε δεν απέχουμε και πολύ από το στόχο. Φυσικά η μουσική είναι μόνο ένα είδος τέχνης. Υπάρχουν και τόσα άλλα, όπως η ζωγραφική ή ο χορός, που μπορούν να οδηγήσουν στην θεραπεία από κάποιο τραυματικό σοκ.

Ας πάρουμε λοιπόν την περίπτωση της μουσικής τέχνης ως θεραπευτικό είδος. Σύμφωνα με μελέτες, ένας άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί κάποιο μουσικό είδος ως οικείο ακόμη και από την γέννησή του. Αν δηλαδή άκουγε ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος ή ακόμη και ένα συγκεκριμένο τραγούδι όταν ήταν έμβρυο, τότε όταν γεννηθεί αυτό του είναι γνώριμο.

Δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο το γεγονός ότι, στην προσπάθειά μας να ηρεμήσουμε ένα βρέφος από το κλάμα, του τραγουδάμε. Σύμφωνα με στοιχεία, το τελευταίο πράγμα που παθαίνουν ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ στο τελικό στάδιο, όπου υποφέρουν από ολική απώλεια μνήμης, είναι η απώλεια της μουσικής. Ξεχνάνε ονόματα οικείων προσώπων, αλλά δεν ξεχνάνε αγαπημένα τους τραγούδια.

Μετά από έρευνες, όταν τραγουδάμε ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ουσίες που δρουν το ίδιο με τα παυσίπονα. Τα οφέλη της μουσικής στον άνθρωπο είναι πολλά και έχουν αποτέλεσμα στο σώμα και το πνεύμα μας. Για την θεραπεία μέσω της μουσικής έχει αναπτυχθεί από τους επιστήμονες η μουσικοθεραπεία. Μέσα από αυτήν οι επιστήμονες μπορούν πλέον να αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια, η κατάθλιψη κ.λ.π.
Ένα άλλο είδος τέχνης είναι και ο χορός. Ο άνθρωπος κατάφερε να σταθεί στα δύο του πόδια, περπάτησε και έπειτα άρχισε να εκφράζεται με το σώμα του. Μέσα από τον χορό έχει καταφέρει να μεταδίδει πολλά συναισθήματα, με βασικότερα την χαρά και την λύπη. Όλοι ανεξαιρέτως πιστεύουν ότι ο χορός είναι ίσως η απολαυστικότερη μορφή τέχνης. Και ποιος θα μπορούσε να πει το αντίθετο;

Υπάρχουν πολλά είδη χορού, όπως πολλά είναι και τα συναισθήματα των ανθρώπων. Πέραν λοιπόν από μια μορφή τέχνης που εκφράζει πληθώρα συναισθημάτων, ο χορός είναι τρόπος διασκέδασης. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την παιδεία μαθαίνοντας τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του τόπου μας μέσα από μια πιο ευχάριστη νότα. Μας βοηθάει να έχουμε καλή διάθεση και καλή εμφάνιση. Είναι ένας τρόπος εκγύμνασης του σώματός μας και μια βοήθεια για μια πιο κοινωνική ζωή. Μέσα από αυτόν οι άνθρωποι διασκεδάζουν και τον χρησιμοποιούν ως ορόσημο κάθε νέου ξεκινήματος (γάμος).

Είτε γίνεται χρήση των τεχνών για θεραπευτικούς σκοπούς είτε απλά για σκοπούς διασκέδασης, το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο κέρδος μπορεί να έχει κανείς. Υπάρχουν χιλιάδες λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος με αυτές. Το θέμα είναι όμως να γίνεται με χαρούμενη διάθεση.