Οι Τέχνες Οδηγός για τον Πολιτισμό

Οι Τέχνες Οδηγός για τον Πολιτισμό

Από την αρχαιότητα ο άνθρωπος, πέραν των υλικών αγαθών που έψαχνε για την επιβίωσή του, αναζητούσε λύσεις και για την καλλιέργεια του πνεύματός του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ακόμη και σε προϊστορικές σπηλιές υπάρχουν ευρήματα από ζωγραφιές στους τοίχους. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι οι άνθρωποι αποζητούσαν την επικοινωνία, με όποια μορφή κι αν ήταν εφικτή.

Το ταξίδι ξεκίνησε με τις ζωγραφιές στους τοίχους των σπηλιών, για να φτάσει στο σήμερα όπου το χαρτί και το μολύβι έχουν ξεπεραστεί και έχουν εφευρεθεί άλλοι τρόποι για την ανάδειξη των τεχνών. Τι κι αν ο άνθρωπος έχει στην διάθεσή του την τεχνολογία, η οποία τον βοηθάει στην καθημερινότητα; Επιλέγει πολλές φορές τους πατροπαράδοτους τρόπους. Ακόμη οι άνθρωποι δημιουργούν τέχνη με ένα κομμάτι πηλό ή με ένα κομμάτι ξύλο. Αλλά υπάρχουν κι αυτοί που δημιουργούν τέχνη με σύμμαχο τα τεχνολογικά μέσα meilleur tondeuse corps homme.

Σε όποια από τις δύο κατηγορίες κι αν ανήκουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις προάγουν τον πολιτισμό. Μέσα από έργα τέχνης έχουν καταρριφθεί όποιες πολιτικές, πολιτισμικές ή κοινωνικές διαφορές έχουν οι λαοί. Γίνεται χρήση πινάκων μεγάλων καλλιτεχνών ή συγγραμμάτων για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε συγκεκριμένες περιόδους. Και φυσικά μέσα από διάφορα εικαστικά έργα έχουμε την δυνατότητα να ζήσουμε παρελθοντικές εποχές. Ή ακόμη και να βιώσουμε την ανάγκη των ανθρώπων που ζούσαν στο παρελθόν μας για να κατανοήσουν το μέλλον τους.

Μέσα από την γνώση του παρελθόντος μπορούμε να κατανοήσουμε το παρόν και να αδράξουμε το μέλλον. Αυτό είναι εφικτό μέσα από τις διάφορες τέχνες. Υπάρχουν τόσες μορφές έκφρασης και όμως υπάρχει ανάγκη για δημιουργία νέων μορφών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μπορούν να επικοινωνήσουν πιο εύκολα μέσα από την τέχνη. Το θέατρο, η μουσική και ο χορός είναι μόνο λίγες μορφές τέχνης, όπου η ηλικία δεν έχει καθοριστικό ρόλο. Και σε κάθε ηλικία τα μηνύματα είναι διαφορετικά. Όπως ένα βιβλίο που το διαβάζεις στην εφηβεία δεν σου αποτυπώνεται το ίδιο όταν το διαβάζεις μεγαλύτερος. Έτσι και οι τέχνες οδηγούν τους ανθρώπους σε άλλα μονοπάτια, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκονται.

Συνήθως οι άνθρωποι που καταπιάνονται με τις τέχνες είναι άνθρωποι με δύσκολο ψυχικό κόσμο. Καταφέρνουν όμως μέσα από αυτήν να ενώσουν τους ανθρώπους. Δεν χρειάζονται την γλώσσα για να επικοινωνήσουν, παρά μόνο τα έργα τους για να μεταδώσουν τα δικά τους μηνύματα. Κάθε έργο τέχνης, είτε έχει δημιουργηθεί από κάποιον διάσημο καλλιτέχνη είτε από κάποιον άσημο, επιφέρει μέσα του ένα είδος πολιτισμού. Οι περισσότεροι διάσημοι καλλιτέχνες δεν ήταν διάσημοι στην εποχή τους. Άρα όσο πιο πολλά έργα τέχνης δημιουργήσει κανείς και αφήσει ως παρακαταθήκη ποτέ δεν ξέρει αν σε κάποια άλλη εποχή γίνουν διάσημα garniture.

Μέσα από τις διάφορες μορφές τέχνης ο σκοπός πρέπει να είναι ένας. Η τέχνη να ενώνει τους ανθρώπους και μέσα από αυτήν να δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης του πολιτισμού. Οι άνθρωποι να ενώνονται μέσα από αυτήν και να ανταλλάζουν ιδέες για ένα καλύτερο σήμερα και ένα πιο ευοίωνο αύριο. Θα πρέπει να γίνει σκοπός όλων μας η ανάδειξη των τεχνών στις νεότερες γενιές. Και μέσα από τους νέους ανθρώπους να υπάρχει εξέλιξη. Η πολυπολιτισμικότητα είναι και αυτή μια μορφή τέχνης.