Η Φύση Αποτελεί Ένα Πραγματικό Κομψοτέχνημα

Η Φύση Αποτελεί Ένα Πραγματικό Κομψοτέχνημα

Μεγάλοι καλλιτέχνες και απλοί άνθρωποι όταν καλούνται να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης επηρεάζονται από την φύση. Και πώς να μην γίνει κάτι τέτοιο; Αφού η φύση είναι από μόνη της ένα έργο τέχνης. Αποτελεί το μόνο αυθεντικό έργο που δεν έχει επιρροές από κανέναν. Μέσα από αυτήν ανακαλύψαμε και αποτυπώσαμε τα σχήματα, τα χρώματα, τους ήχους κ.α. Ίσως τότε ο άνθρωπος να ζήλεψε όλη αυτή τη μαγεία και να θέλησε να την αποτυπώσει για πάντα.
Ποιος θα μπορούσε να πει ότι το Βόρειο Σέλας δεν αποτελεί έναν πίνακα ζωγραφικής στον ουρανό; Μέσα από τους χρωματισμούς του δίνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι είναι βγαλμένο από παραμύθι. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά φαινόμενα με ποικιλία χρωμάτων, σχεδίων και γρήγορων εναλλαγών.

Αν και δεν είναι εφικτή η θέασή του στις μεσογειακές χώρες, πολλοί ήταν οι αρχαίοι που έδειξαν ενδιαφέρον. Μάλιστα πρώτος ερευνητής φαίνεται να είναι ο Αριστοτέλης. Σύμφωνα με αυτόν «η φωτοβολία της ατμόσφαιρας δεν είναι ομοιογενής, αλλά το φάσμα του φαινομένου αυτού παρουσιάζει χάσματα». Και είναι ένα φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους παρατηρητές ως «ουράνιες κουρτίνες».

Είναι πολλοί οι λαοί που προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το γεγονός αυτό, με κυριότερους τους Σουηδούς, τους Φινλανδούς και τους Λάπωνες. Οι πρώτοι πίστευαν πως ήταν η αντανάκλαση της δάδας που κράταγαν οι Λάπωνες για να βρουν τους τάρανδούς τους. Οι Φινλανδοί θεωρούσαν ότι ήταν Άγγελοι που κυνηγούσαν δαίμονες. Και οι Λάπωνες έκρυβαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους ή σταματούσαν τα έλκηθρά τους για να κρυφτούν. Το έκαναν έτσι ώστε να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει. Η εκμετάλλευση του φαινομένου για επεξήγηση από διάφορες θρησκείες γινόταν κατά κόρον. Ήταν ένας τρόπος να συνετίσουν τους πιστούς μέσω του εκφοβισμού.

Ένα άλλο φυσικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέχνη, είναι και οι κρυμμένες παραλίες που βρίσκονται ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η μυστική παραλία στο Μεξικό αποτελεί μια ονειρεμένη ανακάλυψη για τους ταξιδιώτες. Τα νερά είναι κρυστάλλινα με φυσικά μέρη ίσκιου. Υπάρχει άφθονος ήλιος και δεν υπάρχουν ουρές επισκεπτών.

Η παραλία αυτή βρίσκεται κρυμμένη στις νήσους Marieta. Το φαινόμενο αυτό οφείλει την ύπαρξή του σε μια έκρηξη βόμβας. Μετά από δοκιμές που έγιναν στις ακατοίκητες Νήσους Marieta γύρω στον 20ο αιώνα, η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη τρύπα. Στο πέρασμα του χρόνου, η τρύπα αυτή γέμισε με νερό και άμμο. Δεν είναι λίγοι που την χαρακτηρίζουν επίγειο «μυστικό» παράδεισο.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, όπως για παράδειγμα η παγωμένη λίμνη με φυσαλίδες στον Καναδά και οι ματωμένοι καταρράκτες στην Ανταρκτική. Τα φυσικά φαινόμενα είναι άφθονα και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα ανακαλύψουμε. Ακόμη και το σύμπαν, το οποίο είναι τόσο αρμονικά φτιαγμένο, αποτελεί ένα δείγμα φυσικής ομορφιάς.
Σκοπός μας λοιπόν είναι να αντιγράψουμε την φύση όσο καλύτερα μπορούμε. Θα δημιουργήσουμε λοιπόν με αυτό τον τρόπο όσο πιο όμορφα έργα τέχνης είναι δυνατόν, αφού και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Ας αφήσουμε την φύση να γίνει η πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών, άσημων και διάσημων. Με αυτό τον τρόπο εξελίσσουμε τα όσα μας έχουν δοθεί απλόχερα από αυτήν.