Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος: Ένα Πραγματικό Κόσμημα Τέχνης

Ίδρυμα Στάυρος Νιάρχος: Ένα Πραγματικό Κόσμημα Τέχνης

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) αποτελεί την επιτομή τέχνης για την Αθήνα μιας και είναι το μοναδικό ίδρυμα στο οποίο στεγάζονται τόσο σημαντικοί χώροι. Χώροι όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και φυσικά το πάρκο με έκταση 210 στρέμματα. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος τα τελευταία 40 χρόνια. Εγκαινιάστηκε το 2017, ενώ τα σχέδιά του είχαν ανακοινωθεί το 2006. Αποτελεί ορόσημο του Ελληνικού πολιτισμού, μιας και αντίστοιχό του δεν υπάρχει ούτε αρχιτεκτονικά αλλά ούτε και πολιτισμικά.

Ο χώρος όπου έχει κατασκευαστεί το ίδρυμα έχει σημαντικό ρόλο, μιας και αποτελεί τουριστικό προορισμό και βρίσκεται εκτός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Το κτίριο θεωρείται σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαία και η πλατινένια διάκριση που έχει πάρει ως πράσινο κτίριο. Αποτελεί την μεγαλύτερη διάκριση για τέτοιου είδους κτίρια. Και είναι η πρώτη σε τέτοια κλίμακα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το φυσικό πάρκο αποτελεί πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα και έχει μεγάλη ποικιλία από ψηλά πεύκα, ελιές και πιο μικρά δεντράκια που δημιουργούν σκιές για τους επισκέπτες. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ενδημικά φυτά και αυτά είναι πολλά. Όπως το πυξάρι, η κορονίλλα, ο κίστος, η ρίγανη, το θυμάρι και πολλά άλλα. Ειδικότερα την περίοδο της άνοιξης, όπου το ίδρυμα είναι γεμάτο από τα χρώματα της φύσης, αποτελεί πόλο έλξης για περισσότερους επισκέπτες. Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο κανάλι με μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 και βάθος 70 εκατοστά. Στο κανάλι αυτό γίνονται μέσα στο χρόνο εκδηλώσεις ιστιοπλοΐας για μικρούς και μεγάλους από διάφορους ναυτικούς ομίλους.

Επίσης, η Εθνική Λυρική σκηνή γίνεται ο σημαντικότερος προορισμός, τόσο για τους λάτρεις της μουσικής όσο και για τους καλλιτέχνες της. Ο χώρος είναι πολυλειτουργικός, δίνοντας την δυνατότητα για διάφορα είδη παραστάσεων και εκδηλώσεων. Έχει δημιουργηθεί για να φιλοξενεί θεατρικές παραγωγές, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες και φυσικά παραγωγές όπερας και μπαλέτου. Η έκτασή της είναι 28.000 τ.μ. και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα τέχνης. Τα δυνατά της στοιχεία είναι φυσικά η ακουστική της, η εύκολη εναλλαγή σκηνικών και οι τεχνολογικές δυνατότητές της. Δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από αντίστοιχους χώρους στην Ευρώπη.

Μια μεγάλη προσθήκη στο ίδρυμα είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η οποία έρχεται να εκσυγχρονίσει τόσο την έννοια όσο και τον θεσμό, ο οποίος έχει αρχές το 1832. Με αυτό το κτίριο αλλάζει ριζικά τόσο το ερευνητικό τμήμα όσο και η δημόσια χρήση που μπορεί να γίνει. Επισκέπτες όλων των ηλικιών και των μορφωτικών επιπέδων έρχονται να κατακλείσουν τον εν λόγω χώρο, δίνοντας μια νέα διάσταση. Αποτελεί ένα υπερσύγχρονο κτίσμα σε έκταση 22.000 τ.μ. που συνδυάζει τεχνολογία και παράδοση.

Αποτελεί λοιπόν ένα κομψοτέχνημα για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δεδομένα, μιας και με την ολοκλήρωση και την παράδοση του έργου έχει γίνει πόλος έλξης για άτομα από ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό που μένει είναι να δούμε είναι αν αυτό το κτίριο θα μπορέσει να αντεπεξέλθει επάξια στο ρόλο του στο πέρασμα χρόνου. Και αν αυτό το λίκνο πολιτισμού καταφέρει να αναδείξει την Αθήνα ακόμη περισσότερο, όχι μόνο για τα αρχαία έργα τέχνης της αλλά και για τα σύγχρονα.