"Ibsen Festival", Θεατρικό Φεστιβάλ Αφιερωμένο στον Ίψεν, 08/09-24/09/2016 (Όσλο, Νορβηγία)

Το Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ , αφιερωμένο στον Ίψεν, που διεξάγεται στο Εθνικό Θέατρο του Όσλο, από τις 08 μέχρι και τις 24 Σεπτεμβρίου 2016, επιδιώκει μέσω των παραστάσεων, συζητήσεων, την συνεύρεση καλλιτεχνών διαφόρων εθνικοτήτων αλλά και ειδικών εκδηλώσεων για παιδιά, να γνωρίσουμε τον Ίψεν, την ανθρωπότητα και την κοινωνία με νέους αλλά και διαφορετικούς τρόπους.

Πρόκειται για μια διεθνής γιορτή, για τον νορβηγό θεατρικό συγγραφέα  Ίψεν, και το πρωτοποριακό του έργο που στιγμάτισε τόσο το θέατρο όσο και τη κοινωνία.

Οι διεθνείς συμμετοχές και ανάμεσα τους και η ελληνική του Δημήτρη Καρατζά, παρουσιάζουν τα έργα του συγγραφέα είτε με κλασσικό ανέβασμα είτε ως αποτέλεσμα νέων συνθέσεων.

Το παγκόσμιο θέατρο γίνεται μέρος του Νορβηγικού θεάτρου με έναν νέο και δυναμικό πλέον τρόπο όπως επισήμαναν οι Frode Helland και Julie Holledge κατά την διάρκεια του φεστιβάλ δυο χρόνια πριν.

Photo: Geli Kalampaka
Photo: Geli Kalampaka

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις παραστάσεις του φεστιβάλ ξεκινώντας με  την ελληνική συμμετοχή σε σκηνοθεσία  Δημήτρη Καρατζά  «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» (When the Dead Awaken).
Η παράσταση θα ανέβει στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους στις 13 Σεπτεμβρίου 2016
Η παράσταση είναι μια αναζήτηση πάνω στην συστολή-διαστολή του χρόνου, όπου πέντε ηθοποιοί διαφορετικών ηλικιών προσπαθούν να  αποδεσμευτούν από προσωπικούς περιορισμούς και να δουν φευγαλέα το ανέφικτο. Κινούνται ανάμεσα σε μεταφυσικές και ρεαλιστικές καταστάσεις αντιμετωπίζοντας τον θάνατο τόσο τον ίδιο καθαυτό όσο και των αντικειμένων, της νεότητας και των υλικών.

 

Illustration: Sunneva Àsa Weisshappel/Photo: Øyvind Eide
Illustration: Sunneva Àsa Weisshappel/Photo: Øyvind Eide


Enemy of the Duck. Truth at all costs?
Μια παράσταση του ισλανδού σκηνοθέτη Thorleifur Örn Arnarsson που επιχειρεί ένα ιψενικό μοντάζ γεμάτο αντιθέσεις και εντάσεις και αναρωτιέται αν τελικά η αλήθεια είναι πάντα η σωστή επιλογή.
Το Enemy of the Duck, στηρίζεται στην σύνθεση των δύο έργων του Ίψεν, «Εχθρός του λαού» και «Αγριόπαπια». Η σύνθεση αυτού του νέου έργου δεν είναι άλλο από μια κριτική ματιά πάνω στους λευκούς άντρες της μεσαίας τάξης, πεινασμένους για εξουσία που δεν μπορούν ούτε να δουν τον εαυτό τους από μια άλλη σκοπιά ούτε και έχουν την δυνατότητα να συμβιβαστούν.
Το αποτέλεσμα δημιουργεί μια ψυχολογικά φορτισμένη ατμόσφαιρα καθώς οι κεντρικοί χαρακτήρες από τα δύο έργα γίνονται εδώ αδέλφια και καθώς ο ένας ανησυχεί πως θα χάσει τα πάντα αν αποκαλυφθούν τα δυο μυστικά τους ο άλλος θέλει να θυσιάσει τα πάντα στο όνομα της αλήθειας, μετατρέποντας έτσι το έργο σε μια ιψενικού ύφους ιστορία Άβελ και Κάιν.

Photo: Matthias Horn
Photo: Matthias Horn

 

Πέερ Γκύντ, Μια γυναίκα του σήμερα
Σε αυτό το κλασσικό έργο του Ίψεν, Πέερ Γκύντ, ο αυστραλιανός σκηνοθέτης Simon Stone, ξαναγράφει το έργο, διατηρώντας  την ίδια πλοκή, τα ίδια γεγονότα, την ίδια παραμέληση, την ίδια κοινωνική περιφρόνηση,  τις ίδιες εγωιστικές πράξεις, την ίδια σεξουαλική ακολασία, απληστία, νωθρότητα και κάνει τον Πέερ Γκύντ γυναίκα.
Ο Στόουν αναρωτιέται γιατί οι άνδρες κρατούν όλες τις περιπέτειες για τον εαυτό τους και έχουν το μονοπώλιο της διαφώτισης.  Για τον Στόοουν ο Πέερ Γκύντ είναι από τους πιο συναρπαστικούς ρόλους που δεν συνειδητοποιούσε ο Ίψεν ότι έγραφε για την γυναίκα του 21ου αιώνα.

Το συνολικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιέχει διαλέξεις, στρογγυλές τράπεζες για το θέατρο, κουιζ για τον Ίψεν, διασκεδαστικές εκδηλώσεις για παιδιά ενώ κάθε βράδυ θα είναι ανοιχτό το μπαρ του φεστιβάλ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα και πληροφορίες για εισιτήρια
http://www.ibsenfestivalen.no/programme-tickets/

National Theatre of Oslo
Johanne Dybwads plass 1, 0161 Oslo

 

 

 

Tags: 
Theatre Festival
Ibsen
Oslo