2o Φεστιβάλ Break the Chain- κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, 22-24/10/2016 (Αθήνα-Ελλάδα)

Το Break the Chain, αποτελεί μία συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία με όχημα την Τέχνη, τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση, στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο που εναντιώνεται στην εκμετάλλευση και στην εμπορία ανθρώπων από άνθρωπο, στη σύγχρονη δουλεία. Το Break the Chain αποτελεί μία πρωτοβουλία του Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση του Human Trafficking σε συνεργασία με την πολιτιστική πλατφόρμα elculture.gr.

Tο Break the Chain επιδιώκει, μέσα από την τέχνη, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, τη μείωση της ζήτησης: η διακίνηση των ανθρώπων οφείλεται στη ζήτηση των αγορών της Δύσης είτε για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό, είτε για τα ανθρώπινα καταναλωτικά προϊόντα του trafficking (αναγκαστική εργασία, πορνεία, επαιτεία, πώληση οργάνων, εξώθηση στο μικροέγκλημα).
Το Break the Chain, μέσα από τις πολυθεματικές δράσεις, την ενεργή συμμετοχή του κοινού (παιδιά, μαθητές, φοιτητές, πολίτες, κάτοικοι γειτονιάς) και την εκπαίδευση, έχει ως σκοπό τη σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς της κοινωνίας με πρωταρχικό στόχο την μείωση της ζήτησης.

Στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2016 διοργανώνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Break the Chain στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων.

Το πολυθεματικό Φεστιβάλ έχει στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που αφορούν στην εμπορία και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο (Αnti-Τrafficking Campaign). Περιλαμβάνει ενημερωτικές, επιστημονικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων – εταίρων, οργανισμών, ιδιωτικών εταιρειών. Ομάδες τέχνης, δημιουργοί, προσωπικότητες και καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια «γιορτή» ενεργοποίησης, κατά της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων. Το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Break the Chain του Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Ενδεικτικά κάποια κομμάτια από το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ:

Το πρόγραμμα του #BtCFestival2 θα είναι πλούσιο σε προβολές στο Αμφιθέατρο του 9.84 στην Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων με επιμέλεια τουAthens Ethnographic Film Festival. Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, στις 20.00 θα προβληθεί η ταινία “ΑΝΝΑ” (2015) του Charles-Olivier Michaud, με την ευγενική υποστήριξη της Embassy of Canada to the Hellenic Republic.

Το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, στις 19.30 θα προβληθεί το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: «Εκείνοι που Επέζησαν – Ιστορίες Βασανιστηρίων» του δημοσιογράφου/σκηνοθέτη, Yorgos Avgeropoulos. Με την ευγενική υποστήριξη του ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και του Kέντρου Hμέρας ΒΑΒΕΛ. (Διάρκεια: περίπου 30’).

Η Ένωση Αφρικανών Γυναικών/ United African Women Organization Greece και η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου παρουσιάζουν το συμμετοχικό δρώμενο «Πόσο πάει;» με θέμα το#HumanTrafficking, το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου, στις 18:00-19:00, στην κεντρική Αυλή της Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων.

ο Σάββατο 22 Οκτωβρίου, 12:00-13:30 και την Κυριακή 12:00-13:30 θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι κατασκευής μάσκας προσφέροντας στα παιδιά που θα επισκεφθούν το Φεστιβάλ μια δημιουργική εμπειρία. "Τα παιδιά που πέρασαν θάλασσα & το παιχνίδι με τις μάσκες": Ένα ταξίδι στον εαυτό. Μια μάσκα διαφορετική φτιαγμένη με όλα όσα κρύβουν μέσα τους, συναισθήματά, τραύματα, δισταγμούς, φόβους, αναμνήσεις, όνειρα, τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα τους. Ένα ανοιχτό εργαστήρι κατασκευής μασκών για όλα τα παιδιά από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 14.00, το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου - 2nd Gymnasium of Alimos θα παρουσιάσει δύο αποσπάσματα από την περυσινή παράστασή του «Σε ξένο τόπο». Τον μονόλογο ενός κοριτσιού από τον βορά που έπεσε θύμα εμπορίας και ένα χορευτικό για τους ανθρώπους που γίνονται πρόσφυγες/μετανάστες, σε χορογραφία της Χρυσάνθης και Αναστασίας Γαλάτη. Η παράσταση είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς με την ενίσχυση της θεατροπαιδαγωγού Σόνιας Μολογούση. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θεάτρο στην Εκπαίδευση και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το 2ο Γυμνάσιο Αλίμου βραβεύτηκε από το υπουργείο Παιδείας για τα προγράμματά του με αντικείμενο την προσφυγική κρίση.

Περισσότερα για το Break the chain επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://www.breakthechain.gr/