SocArtes Picks

Μοιραζόμαστε ό, τι διαβάσαμε, ακούσαμε ή είδαμε και το βρήκαμε ενδιαφέρον. Μπορείτε να μας στείλετε τις επιλογές σας και ο SocArtes, αφού τις διαβάσει θα τις δημοσιεύσει.

Η πρωτοπόρος χορευτική ομάδα Bandaloop από τo Σαν Φρανσίσκο με ιδρυτή την χορογράφο Amelia Rudolph, εντυπωσιάζει εδώ και 6 χρόνια τον κόσμο που την παρακολουθεί γιατί συνδυάζει την άψογα σωματική δυναμική του χορού με την τέχνη της αναρρίχησης καταργώντας το νόμο της βαρύτητας, αφού ίπταται χορευτικά πραγματεύοντας με το κοινό άλλους κώδικες επικοινωνίας.

...

Γράφει η Κατερίνα Ρουκά

“Σε τελευταία ανάλυση είμαστε η άμπωτη και η παλίρροια της ζωής – το προς τα έξω και το πρoς τα μέσα" (Κρισναμούρτι)


13 Γυναίκες, 2 Μουσικοί, 1 Video, Φως.

Αναζητώντας την αλήθεια της μουσικής μέσα από κλασσικά μονοπάτια, το φωνητικό σύνολο...

Μια μεγάλη ανασκαφή που ξεκίνησε την περασμένη Άνοιξη μπροστά από το πολυσύχναστο σταθμό Liverpool Street, στάθηκε αφορμή για τη δημιουργία μιας ταινίας animation μικρού μήκους φιλοτεχνημένη αποκλειστικά από χαρτί, παρουσιάζοντας την Ιστορία του Λονδίνου από τη Λίθινη εποχή έως τη βιομηχανική επανάσταση.

Εμπνευστής αυτής της δημιουργίας η ομάδα του National Georgaphic.

Το βιντεάκι με διάρκεια περίπου 3 λεπτά μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο φανερώνοντας μια ιστορία 40.000 ετών....

Ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο, με τίτλο «Greek Skies» δημιούργησε ο Παναγιώτης Φιλίππου, και κέρδισε το βραβείο Best of the Fest των Hollywood International Independent Documentary Awards (HIIDA), καθώς συμμετείχε στην επίσημη επιλογή των Los Angeles Independent Film Festival Awards για τον μήνα Δεκέμβριο. Η βράβευση έγινε αρχές Ιανουαρίου 2016.

365 ημέρες, 55.000 φωτογραφίες, 825 ώρες λήψης, 8.400 χιλιόμετρα και 650 ώρες μοντάζ χρειάστηκαν για να δημιουργηθεί αυτό το βίντεο διάρκειας 6 λεπτών.

Ο Παναγιώτης Φιλίππου,...

Το  διεθνές αρχιτεκτονικό βραβείο Pritzker απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή αρχιτέκτονες που έχουν δείξει με τη δουλειά τους ότι συνδυάζουν ταλέντο, όραμα και δέσμευση και συνεισφέρουν μέσα από την αρχιτεκτονική τους στην ανθρωπότητα και το περιβάλλον. Το βραβείο Pritzker χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Hyatt και θεωρείται ένα από τα κορυφαία αρχιτεκτονικά βραβεία στον κόσμο, συχνά μάλιστα αναφέρεται ως το βραβείο Νόμπελ της αρχιτεκτονικής.

Ο νικητής του βραβείου Pritzker για το 2016 είναι ο Χιλιανός αρχιτέκτονας Alejandro Aravena....

Γράφει η Αγγελική Τομαρά

Τις μέρες αυτές των Χριστουγέννων περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά, οι ευχές για ένα ευτυχισμένο έτος, είναι περισσότερο ουσιαστικές παρά τυπικές.
Κι ενώ όλοι οι δρόμοι, στολισμένοι με χιλιάδες λαμπάκια, προσπαθούν να μας κάνουν να νιώσουμε όμορφα στις πόλεις που μένουμε...

Γράφει ο Στρατής Σγουρέλης

Η μουσική exotica ήταν δημοφιλής στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του ’50  μέχρι τα μέσα των 60’s τότε που τα υπερατλαντικά ταξίδια είχαν γίνει πλέον ευκολότερα  είτε από θάλασσα είτε απ’ τον αέρα και η τεχνολογία της ενημέρωσης είχε αρχίσει να εισβάλει στα περισσότερα σπίτια. Υλικό από καρτ ποστάλ, φωτογραφίες, ταινίες, μουσικές, έφταναν σε ποσότητες  στο δυτικό κόσμο. Το ραδιόφωνο ήταν πλέον σ’ όλα τα σπίτια και η τηλεόραση στα περισσότερα. Όσοι δεν είχαν άμεση επαφή με το εξωτικό φυσικό τοπίο – μπορούσαν μέσω...

Παρουσίαση: Χριστίνα Χατζηνικολάου

Η μικρού μήκους ταινία animation “Trois Petits Points”, παραγωγής 2010, είναι άλλο ένα διαμάντι από τα χέρια σπουδαστών της σχολής GOBELINS της Γαλλίας. Αρκεί να θυμηθούμε τα υπέροχα animation “Shark Tale” και “The Triplets of Belleville”, επιτεύγματα αποφοίτων της περίφημης σχολής. Η μεγάλη επιτυχία της GOBELINS πάνω στο animation οφείλεται στην έμφαση που δίνεται στο σχέδιο. Η ικανότητα πάνω στο σχέδιο είναι ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής των φοιτητών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φοιτητές του...

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, όπως κι αν τους ονομάζουμε και όπου κι αν βρίσκονται.

Καθημερινά άνθρωποι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την κοινότητά τους και τη χώρα τους. Κάποιοι φεύγουν από φόβο για τη ζωή τους ή τη ζωή των οικείων τους. Άλλοι φεύγουν επειδή τους εξανάγκασαν η κοινωνική ή η οικονομική τους κατάσταση. Ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα που είναι κοινό σε όλους τους πρόσφυγες, στους αιτούντες άσυλο, στους μετανάστες και σε αυτούς που εκτοπίζονται στο εσωτερικό της χώρας τους είναι το δικαίωμα στην ελευθερία από διακρίσεις....

Γράφει η Αγγελική Τομαρά

Το Κουκλόσπιτο του Ίψεν, που γράφτηκε και παίχτηκε το 1879 στην Κοπεγχάγη, ήταν ένα από τα πιο ανατρεπτικά έργα της εποχής. Σχεδόν αδιανόητο, μια γυναίκα όπως η Νόρα να αφήνει τον σύζυγο της και τα παιδιά της, για να βρει την πραγματική ζωή της.

Ο Ίψεν με αυτό το έργο, αποτύπωσε την υποκρισία που επικρατούσε στις αστικές οικογένειες και τόλμησε να φέρει την ρήξη. Πραγματεύτηκε τον ρόλο της γυναίκας ιδωμένο μέσα από τα δικά της μάτια. Με το έργο...

Σελίδες